Schizofrenie

Wanneer een mens last heeft van een psychose, wordt hij vrijwel altijd weer beter. Echter de kans dat je later nog een keer een psychose krijgt is vrij groot. Een psychose treedt dikwijls op vanuit een onderliggende kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid neemt verschillende vormen aan. Een mens kan vooral kwetsbaar zijn voor het horen van stemmen en het vormen van waangedachten. Wanneer dit samengaat met een verminderd functioneren: op school, op het werk of thuis dan spreken we van schizofrenie.

Schizoaffektieve stoornis

Een mens kan ook kwetsbaar zijn door wisselende stemmingen. Een paar maanden lang voelt een mens zich de beste van iedereen. Zit hij vol van plannen. En vervolgens zit hij weer een paar maanden in de put en denkt: de wereld is beter af zonder mij. Wanneer naast deze wisselende stemmingen sprake is van het horen van stemmen en het vormen van waangedachten, spreken we een schizoaffektieve stoornis.

Bipolaire of depressieve stoornis

Het is ook mogelijk dat iemand alleen last heeft van stemmen en waangedachten op het hoogtepunt of het dieptepunt van een stemming. We spreken dan van een bipolaire stoornis of een depressieve stoornis. Bij deze twee stoornissen kan een psychose voorkomen, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Je kan schizofrenie zien als een ziekte. Iets waar je de rest van je leven last van hebt. Je kan het ook zien als een kwetsbaarheid. Schizofrenie wil op de eerste plaats zeggen: houdt er rekening mee dat een psychose weer kan terugkeren.

 

Printversie van deze paginaPrint