Behandeling volwassenen met een dwangstoornis

Emergis helpt op verschillende manieren en op verschillende plaatsen. U wordt zo veel mogelijk thuis geholpen. Alleen als het echt niet anders kan, krijgt u deeltijdbehandeling of wordt u opgenomen in de kliniek.

Ambulante behandeling

De meeste mensen worden ambulant behandeld. Dat betekent dat u alleen voor een training of een gesprek naar Emergis komt. Dat kan één keer per week zijn, maar ook één keer per maand. Soms zijn de gesprekken bij u thuis.

Belafspraak en bed op recept

Als u ambulant behandeld wordt, kan het gebeuren dat het even iets minder goed met u gaat. Naast de ambulante behandeling kunt u dan tijdelijk extra hulp krijgen. Bijvoorbeeld door een belafspraak of bed op recept (BOR). De belafspraak houdt in dat u op moeilijke momenten kunt bellen met uw ambulant behandelaar. Een bed op recept houdt in dat u een paar dagen en nachten kunt verblijven in een kliniek van Emergis in Kloetinge. Daar kunt u even tot rust komen en orde op zaken stellen.

Deeltijdbehandeling of dagbehandeling

Sommige mensen komen een of meer dagen per week naar Emergis. Ze volgen dan ’s morgens en/of  ’s middags therapieën, trainingen of groepsgesprekken, bijvoorbeeld psychotherapie, familietherapie, psycho-educatie, ergotherapie, psychomotorische therapie, creatieve therapie of running therapie. Na het dagprogramma gaat u weer naar huis. 

Voltijdbehandeling

Soms zijn de problemen zo ernstig, dat iemand tijdelijk niet thuis kan wonen. U wordt dan opgenomen in de kliniek. Daar krijgt u veel hulp, dag en nacht. We spreken dan van voltijdbehandeling of klinische dagbehandeling. Hoe lang een opname duurt is per persoon verschillend.

Medicijnen

Soms horen medicijnen bij de behandeling. Medicijnen kunnen u niet altijd genezen, maar zorgen er wel voor dat u minder last heeft van uw problemen. Door medicijnen bent u bijvoorbeeld minder dwangmatig.

Printversie van deze paginaPrint