Binge-eating disorder (BED) en behandeling
13 september 2016BED (binge-eating disorder) wordt ook wel eetbuistoornis genoemd. Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze vaak grote hoeveelheden terwijl zij eigenlijk geen trek hebben. Vaak wordt er ook sneller gegeten dan anders en ervaart de cliënt een gevoel van controleverlies. Deze eetbuien komen regelmatig voor en meestal wanneer de cliënt alleen is. Na een eetbui zijn er vaak gevoelens van schuld en schaamte. Sommige mensen hebben geen eetbuien maar merken dat zij gedurende de gehele dag meer eten en hier geen controle over ervaren.
Het doel van de eendaagse BED-deeltijdbehandeling van Emergis is om weer controle te krijgen over eetgewoonten en meer inzicht te krijgen in onderliggende problemen.
Doelgroep en behandelprogramma
De eendaagse BED-deeltijdbehandeling is bedoeld voor volwassenen die voldoen aan de DSM-IV criteria van een binge-eating disorder (een specifieke variant van eetstoornis NAO). De behandeling betreft een gesloten behandelgroep van maximaal 10 patiënten met een looptijd van 8 maanden. De groepsbehandeling omvat elementen van eetmanagement, cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie. Naast het normaliseren van het eetpatroon en het herwinnen van controle over eetbuien is er aandacht voor stemming, gevoelens van eigenwaarde en het opbouwen van een gezond beweegpatroon.
Aanmelden/vragen
De groep zal starten in het najaar van 2016 en zal uit een ochtend- en middaggedeelte bestaan. Voor vragen of aanmelding voor de eendaagse BED-deeltijdbehandeling kunt u contact opnemen met het secretariaat van afdeling eetstoornissen, telefoon 0113-267766, e-mail eetstoornissen@emergis.nl.
Voor deelname aan de behandeling is een verwijzing van uw huisarts nodig.
Print