Behandeling

Maak jij je zorgen over jouw alcoholgebruik of ander middelengebruik? Kun je jouw gok- of gamegedrag niet onder controle krijgen? Stapelen de problemen zich op, thuis, op werk, school, met vrienden of familie? Aarzel niet en neem contact op met je huisarts. Om een behandeling daadwerkelijk te starten, heeft Emergis verslavingszorg een verwijzing van de huisarts nodig. Zodra we de verwijsbrief hebben ontvangen, nemen we contact met je op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek.

Voor wie?
Specialistische behandeling verslavingszorg biedt behandeling aan mensen vanaf 18 jaar die primair te maken hebben met een verslavingsprobleem en hierin verandering willen.

Intake
Binnen twee weken na het eerste intakegesprek bespreken we de intake in een multidisciplinair overleg (MDO). We gebruiken hierbij de Mate module1 (Meten van Addicties voor Triage en Evaluatie), een conceptvoorstel voor behandeling en een concept DSM-5 classificatie. Uiterlijk vier weken na het eerste intakegesprek houden we een advies- en zorgtoewijzingsgesprek. Tijdens dit gesprek zijn de regiebehandelaar en, indien mogelijk, de ambulant behandelaar aanwezig. Samen met jou stellen we dan het behandelplan, de DSM-5 classificatie en de zorgvraagtypering vast, zodat de behandeling kan starten.

Diagnostiek
Als verder onderzoek nodig is, kunnen we (neuro)psychologisch onderzoek aanbieden bij een van onze gz-psychologen. Dit gebeurt op advies van je behandelaar en in overleg met de regiebehandelaar.

Behandeling
In principe zijn alle behandelingen ambulant, dus bij jou thuis of op een locatie bij Emergis. Als een opname in onze kliniek nodig is, dan is dit altijd zo kort mogelijk.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Deze behandelvorm passen we toe bij een groot aantal psychische klachten en problemen en is daarvoor effectief gebleken. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ook problemen met alcohol, middelengebruik en gokken goed behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Voor deze problemen is cognitieve gedragstherapie zelfs één van de meest effectieve behandelvormen.

Groepsbehandeling CGT en deeltijdbehandeling
We bieden groepssessies aan waar cliënten met vergelijkbare uitdagingen elkaar kunnen ondersteunen en van elkaar kunnen leren. De behandelduur is gemiddeld tien tot twaalf sessies; gevolgd door terugvalpreventie en nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Kloetinge en Terneuzen.

Individuele therapie CGT
Wekelijks of twee wekelijks individuele gesprekken met een behandelaar, gecombineerd met eventuele online hulp. De behandelduur is gemiddeld 13 tot 26 weken; gevolgd door terugvalpreventie en nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Kloetinge, Middelburg en Terneuzen.

Klinische behandelingen
In de kliniek kun je een behandelprogramma volgen om je verslaving de baas te worden. Opnames in de kliniek hebben als doel:

  • klinische detoxificatie;
  • diagnostisch onderzoek doen vrij van middelen;
  • herzien van medicatie vrij van gebruik;
  • verwijzen naar passende (na)zorg;
  • time-out van ambulante behandeling.

Er kan een keuze worden gemaakt uit:

Kliniek verslavingszorg
Een detox-opname is een geplande opname. Tijdens de detox-opname doorloop je een programma dat gericht is op ondersteuning, begeleiding en medische zorg bij het lichamelijk ontgiften. Ook wel ‘afkicken’ genoemd. Gemiddeld verblijf je 5 tot 21 dagen – afhankelijk van het middel – in de kliniek voor de detox-behandeling.

Kliniek dubbele diagnose
Deze kliniek is een besloten verslavingskliniek, waar zeer intensieve behandeling en begeleiding wordt geboden gericht op verslaving en mogelijk andere psychische problematiek. Je wordt hier ondersteund in je herstel en het hervinden van eigen regie. In een zorgafstemmingsgesprek spreken we samen met jou, je naasten en je verwijzer het doel van de opname af, maar ook hoe we daar samen aan gaan werken.

De behandeling start met ontgiften, waarna beter inzicht ontstaat in de aanwezige psychische problematiek. Onderzocht wordt hoe psychische klachten en bijkomende problemen het gebruik in stand houden of dat het gebruik de psychische klachten veroorzaakt of in stand houdt. Psychiatrische problemen en verslavingsproblemen worden in hun onderlinge samenhang behandeld. Aan het eind van de intensieve behandeling wordt op basis van de behandelresultaten, probleemanalyse en diagnose een advies uitgebracht. Als blijkt dat er minder intensief begeleiding nodig is, kan je jouw behandeling elders voortzetten.

Medische behandeling of met een moeilijk woord; farmacotherapie
Stoppen met alcohol en/of drugs kan moeilijk zijn. Medische ondersteuning van een verslavingsarts en professionele begeleiding bij de detoxificatie is dan verstandig. Verslavingszorg heeft hiervoor een team van (verslavings)artsen, verpleegkundig specialisten, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, psychiaters en verpleegkundigen in huis. Soms is medicatie nodig om te voorkomen dat je terugvalt. Dit geeft extra ondersteuning om grip te krijgen op jouw gebruik, zodat je weer beter kunt functioneren.

Online behandeling (Minddistrict)
Zelfhulpprogramma of een combinatie van online hulp met face-to-face contacten. Je kan deelnemen aan online CGT-sessies met gekwalificeerde therapeuten, op een moment waarop jou dat het best uitkomt. De behandelduur is gemiddeld 13 tot 26 weken. Wij proberen verslavingsbehandelingen binnen een jaar af te ronden.

Parallelle of nevenbehandeling
We bieden verslavingsbehandelingen die goed afgestemd zijn op andere zorgprogramma’s, zodat je zoveel mogelijk zelfstandigheid en herstel bereikt. Na de behandeling ben je stabieler in verschillende levensgebieden en is de kwaliteit van leven verbeterd. Verslavingszorg werkt samen met programma’s zoals FACT, trauma of angst en stemming om de best mogelijke zorg te bieden.

Vaktherapie en aanvullende behandelingen
Op indicatie en in overleg met jou en (regie)behandelaar bieden wij naast verslavingsmodules:

  • vaktherapieën zoals; psychomotore behandeling (PMT), ergotherapie of dramatherapie;
  • psychologische behandeling zoals; EMDR of Yucel;
  • systeemtherapie;
  • groepsmodules zoals sociale vaardigheidstraining, stoppen met roken en herstellen doe je zelf;
  • bed op recept (BOR);
  • inzet van een ambulant verpleegkundige.

 

 

Printversie van deze paginaPrint