Collega Helmine Poleij wint HanneMiekeprijs!
18 juni 2020Het HanneMiekefonds kent in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme jaarlijks een prijs toe aan een MBO-, HBO-, of WO- student die een afstudeerwerkstuk of -scriptie heeft geschreven waarin autisme centraal staat. Dit jaar heeft Helmine Poleij, orthopedagoog Emergis kliniek autisme de prijs in de wacht gesleept! In haar scriptie staan de verhalen centraal van twee vrouwen met autisme die worstelen met gevoelens van afwijzing en verlatenheid. ‘Dit werk past in de huidige tijd waarin veel dynamiek is over het begrip ‘autisme’ en onderstreept het belang van het in gesprek gaan met mensen met autisme om wetenschappelijke kennis te vergaren.’
De scriptie waarmee Helmine in 2017 afstudeerde als orthopedagoog aan de Universiteit Gent, gaat onder meer over thema’s als identiteit, neurodiversiteit en gelijkwaardigheid. Voor haar onderzoek sprak ze uitvoerig met twee vrouwen met autisme. Vragen die daarbij aan de orde kwamen waren: Wie zijn zij? Hoe zien zij hun identiteit? En: hoe kunnen zij die identiteit versterken, positiever maken door middel van hun eigen verhalen?
Het lovende oordeel van de jury: “De jury heeft met veel plezier de inzendingen gelezen. Uiteindelijk hebben wij de inzending van Helmine Poleij als beste bevonden. Het is een casestudy waarvoor de auteur in gesprek is gegaan met twee vrouwen met autisme over de verhalen die zij over zichzelf hebben ontwikkeld. Het is qua taal, onderbouwing en nuance erg sterk. De auteur is met deze masterproef op het gebied van orthopedagogiek in 2017 afgestudeerd aan de Universiteit Gent.
De masterproef gaat in op zeer relevante thema’s als identiteit, verlatenheid en het verlangen om erbij te horen. De leesbaarheid is uitstekend en de originaliteit is hoog door het bij elkaar brengen van het neurodiversiteitsperspectief, narrativiteit en kunst. Het schetst de positiename van neurodiversiteit mooi (ook t.o.v.) het medisch model. Het roept op tot een nog veel intensievere studie, maar dat is uiteraard niet ongewoon.
Met de masterproef van Helmine Poleij heeft de jury een keuze gemaakt voor een origineel werk met een antropologisch perspectief en hiermee een wetenschappelijke benadering met een andere kijk. Dit werk past in de huidige tijd waarin veel dynamiek is over het begrip ‘autisme’ en onderstreept het belang van het in gesprek gaan met mensen met autisme om wetenschappelijke kennis te vergaren.”
De winnende scriptie van Helmine vindt u hier.
Print