Individuele behandeling
De meeste kinderen met dwangklachten krijgen individuele behandeling. Individuele behandeling betekent dat je elke week of om de twee weken naar de kliniek komt. Voor een gesprek of medicatiecontroles. Je blijft gewoon thuis wonen en kunt gewoon de dingen doen die je altijd doet. Naar je eigen school gaan, naar sport, enzovoort.
Samen met de behandelaar bekijk je welke dwangklachten je hebt en hoe we deze stap voor stap kunnen gaan afbouwen. Als het nodig is krijg je medicatie om te ondersteunen. Dit wordt altijd besproken met jou en je ouders. Als je meer wilt weten over jouw medicijnen dan is dit een handige site. Bij individuele behandeling krijg je ook vaak opdrachten om thuis of op andere plaatsen te oefenen.
Groepsbehandeling
Als de klachten heel intensief zijn, kan je meedoen met de groepsbehandeling. Groepsbehandeling bestaat uit dagklinische behandeling en deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling noemen we in het kort ‘deeltijd’. Bij deeltijd kom je twee dagdelen per week naar de kliniek. Op dinsdag van 09.00 tot 13.00 uur en op donderdag van 12.30 tot 16.30 uur. Op de andere dagdelen ga je naar school of stage. ’s Avonds en in het weekend ben je thuis. Je zit in een groep met maximaal acht leeftijdsgenoten. Jullie hebben een vast therapieprogramma waarbinnen je werkt aan je doelen uit je behandelplan.
Bij de dagbehandeling, kortweg: dagklinisch kom je elke dag naar de kliniek. Je volgt een halve dag het therapieprogramma en de andere halve dag ga je naar OdyZee School & College. Op woensdagmiddag en ’s avonds en in het weekend ben je vrij. Je volgt verschillende therapie-onderdelen in een groep van maximaal zes leeftijdsgenoten. Sommige therapie-onderdelen volg je individueel. Jouw therapie-programma is aangepast aan jouw hulpvraag en op wat jij aan kunt.
In allebei de groepsbehandelingen leer je omgaan met de dingen die jij eng vindt door ze actief aan te pakken en niet te vermijden. Je gaat vooral veel dingen doen.
Na elke drie maanden kijken we hoe het met je gaat en of de behandeling kan stoppen. Deeltijd en dagklinisch duren in principe nooit langer dan een zes maanden.
Print